همه انسان ها یک عضو بسیار مهم و حساس دارند که به نام کبد یا جگر آن را میشناسند ، اما متاسفانه به اهمیت آن و نحوه عملکرد و کارکرد های آن و همچنین انواع بیماری های این عضو حیاتی بدن انسان ها آگاه نیستند. جـِـگَر یا کَبـِد بزرگترین غده بدن است که در فعالیتهای سوخت و ساز بدن مانند گوارش نقش دارد.
آشنایی با این عضو مهم در بدن کمک می کند تا بهتر بتوانیم با آن زندگی کنیم. اگر کبد از کار بیافتد، عملا حیات انسان به خطر خواهد افتاد. در نتیجه باید تلاش کنیم کبد را سالم نگه داریم و به بیماری های کبدی مثل کبد چرب، سیروز کبدی، سرطان کبد، یرقان و... مبتلا نشویم.
توجه داشته باشید که کبد عضوی از بدن است که خودش می تواند خودش را ایجاد کند. به همین علت حتی اگر یک قسمت از کبد سالم باشد، می تواند دوباره به بازسازی خود بپردازد. در نتیجه علاوه بر مراقبت از کبد، باید سعی کنید با چک آپ های مختلف، مراقب باشید تا در صورت بروز هر گونه مشکل، سریعا برای رفع آن اقدام کنید تا قبل از اینکه کبد به صورت کامل درگیر بیماری های مختلف شود
در این مطلب به صورت خلاصه به برخی نکات پیرون کبد می پردازیم.
وظیفه کبد چیست؟
آشنایی با وظایف کبد، می تواند کمک کند تا این قسمت مهم در بدن را بیشتر بشناسیم و بیشتر از آن محافظت کنیم. برخی از مهمترین وظایف کبد را در ادامه آورده ایم
تمام خون دستگاه گوارش توسط سیاهرگی به نام ورید پورت جمعآوری شده و وارد کبد میشود و تمام مواد جذب شده از لوله گوارشی از کبد عبور میکنند. دیگر کارهای کبد به دام انداختن سموم و تصفیه آنها با تبدیل کردنشان به مواد بی ضرر است.
همچنین، این کبد است که متابولیسم داروها را در بدن بر عهده دارد. شرکت در خون سازی (در دوره پیش از تولد) و مقاومت در برابر عفونتها، فراهم ساختن سریع انرژی در هنگام ضرورت، ذخیره آهن و... از دیگر فعالیتهای کبد است
سلولهای کبدی پروتئینهای مختلفی را به طور دائمی میسازند از جمله آلبومین، پروترومبین، فیبرینوژن، لیپو پروتئینها و هپارین. یکی از دلایلی که حیات انسان به فعالیت یک کبد سالم وابسته است، همین ویژگی کبد است.
سلول های کبدی مواد مختلفی از جمله تری گلیسریدها، گلیکوژن و ویتامینها را ذخیره میکنند. اگر کبد به درستی کار نکند، ذخیره سازی این مواد در بدن با مشکل مواجه می شود.
کبد به عنوان یک سیستم بافتی مهم برای گلوکز خون عمل میکند به این معنی که هنگامی که گلوکز خون بعد از صرف یک وعده غذا تا غلظت زیادی بالا میرود میزان ترشح انسولین نیز افزایش مییابد و در حدود ۳/۲ گلوکز جذب شده از روده بلافاصله به گلیکوژن تبدیل شده و در کبد ذخیره میشود. در طی ساعات بعد که غلظت گلوکز خون و نیز در این ترشح انسولین کاهش مییابد، کبد گلیکوژن را تجزیه و به گلوکز تبدیل میکند. این تنظیم در بیماران با اختلالات کبدی تقریباً غیرممکن است.
بیشتر در مورد کبد چرب بخوانید:
درمان کبد چرب و پیشگیری از آن با چند روش جدید و منحصر به فرد
درمان کبد چرب به روش خانگی با بره موم
این تنها بخشی از وظایف کبد انسان است. کبد به صورت غیر مستقیم در بسیاری از قسمت هیا بدن اثر می گذارد. همانطور که مشخص است، عدم فعالیت درست کبد، ممکن است باعث عارضه های مختلفی در قسمت های دیگر بدن شود. برای مثال ایجاد مشکل در کبد، متابولیسم بدن را به هم زده و ممکن است باعث چاقی زیاد یا حتی لاغری زیاد شود! همچنین عدم فعالیت صحیح کبد ممکن است به لوزالمعده آسیب وارد کرده و فرد احتمالا به دیابت مبتلا شود.
چطور از کبد محافظت کنیم؟
اگر بخواهیم به صورت خلاصه به این سوال پاسخ دهیم، باید بگوییم که راهکار محافظت از کبد، تغذیه مناسب و تحرک کافی بدن است. اگر این دو مورد را در زندگی خود رعایت کنید، احتمالا می توانید کبدی سالم داشته باشید.
البته که برخی بیماری های ویروسی هم هستند که به کبد آسیب وارد می کنند. در برابر چنین بیماری هایی نیز باید تلاش کنید ایمن باشید تا کبد شما سالم بماند. برای مثال اگر خود را در برابر ویروس هپاتیت واکسینه کنید، بروز مشکل برای کبد با احتمال کمتری خواهد بود.
توجه داشته باشید که مصرف برخی مواد خوراکی احتمال بروز مشکل در کبد را بیشتر می کند. مشروبات الکلی از بدترین موادی هستند که می توانند کبد را به سمت نابودی ببرند. همچنین هر نوع مواد روانگردان برای اثرگذاری بر کبد ساخته شده اند و بیماری های مختلف کبدی را منجر می شوند